Saint-Gérard

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Saint-Gérard? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels deze pagina check jij actuele raadgeving die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Saint-Gérard!

zonnepanelen installateur 5640
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Verantwoorde investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieNamen
GemeenteMettet
Postcode56400
Gasverbruik23.210 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€175,57

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Saint-Gérard juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Mettet. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Mettet bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Saint-Gérard
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4930), dan bedraagt het voordeel al snel €611. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Saint-Gérard liggen tussen de €4200 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op zo’n 2760 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco of NLE betaal je daarvoor ongeveer €690,00 (onkosten juli 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Saint-Gérard kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119906€3625 – €4375€410
2271013€5100 – €5675€650
3348015€5975 – €6075€875
4384017€6500 – €6725€880
5435020€6975 – €7300€1010
6498023€7625 – €7975€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Saint-Gérard vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Saint-Gérard bedraagt 3505 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Saint-Gérard?

Voor PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-saint-gerard

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Saint-Gérard vergelijken? Via de uitleg die hierna komt vind je snel en eenvoudig een goede specialist in de regio. Veel specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de prijzen. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de karakteristieken van de woning. Het soort dak (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Saint-Gérard.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten we hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Vervolgens zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week volgen er offertes van vakmannen uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar check ook voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Saint-Gérard op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Saint-Gérard
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Saint-Gérard een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!