Graux

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Graux? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Dankzij deze pagina check jij veelzijdige tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Graux!

zonnepanelen installateur 5640
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieNamen
GemeenteMettet
Postcode56400
Gasverbruik23.190 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€175,26

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Graux juli 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Mettet. Kom je er niet uit? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Mettet kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Graux
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens erg goedkoop een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4910), dan is het voordeel al snel €609. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Graux komen doorgaans uit tussen de €4800 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen mondt uit in circa 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta en Qurrent betaal je al snel €685,00 (prijspeil juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Graux kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118906€3450 – €4325€440
2300012€5175 – €5650€675
3353016€5950 – €6075€850
4380017€6475 – €6800€940
5438019€7075 – €7275€960
6509022€7600 – €7925€1070

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Graux check jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Graux bedraagt 3495 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 10 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1825 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3875 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle woningbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Graux?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-graux

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Graux vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten tref je moeiteloos een professionele installateur in je woonplaats. Veel specialisten bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer de karakteristieken van de woning. De dak-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Graux.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Daarna versturen ze de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar let ook op certificering (denk aan CE-keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Graux op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Graux
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Graux verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!