Maasmechelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Maasmechelen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en men kan er flink door besparen. D.m.v. zonnepanelen op je woning wek je in eigen beheer groene stroom op. Door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij samengestelde raadgeving met betrekking tot zonnepanelen kopen in Maasmechelen!

zonnepanelen installateur 3630
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLimburg
GemeenteMaasmechelen
Postcode36300
Gasverbruik22.990 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€176,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Maasmechelen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je de spelregels in de gemeente Maasmechelen. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Maasmechelen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Maasmechelen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4960), dan bedraagt het voordeel al snel €615. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Maasmechelen fluctueren tussen de €4000 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen staat voor grofweg 2920 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Engie en/of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (kosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Maasmechelen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121008€3475 – €4500€400
2295011€5100 – €5825€500
3344015€6025 – €6025€725
4419017€6450 – €6800€880
5457019€6975 – €7200€1000
6513023€7475 – €7950€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Verder is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Maasmechelen check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maasmechelen is 3595 kWh. Dit kan je zelf opwekken met plusminus 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3925 kWh zijn dat 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Eveneens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Maasmechelen?

Puur voor PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maasmechelen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Maasmechelen vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs tref jij snel en eenvoudig een erkende aanbieder in de buurt. Verscheidene aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan het tarief. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de aard van de woning. Het genre dak (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk geschikt zonnepanelen advies in Maasmechelen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van experts die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (bijv. Recyclage, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Maasmechelen op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Maasmechelen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Maasmechelen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente