Uikhoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Uikhoven? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en hebben een prima rendement. Op basis van de nieuwste zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door deze website vind jij veelzijdige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Uikhoven!

zonnepanelen installateur 3631
 • Lagere energierekening.
 • Zet het milieu op 1.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteMaasmechelen
Postcode36310
Gasverbruik23.980 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€178,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Uikhoven mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Maasmechelen. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Maasmechelen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Uikhoven
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een afbetalingsregeling kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4450), dan is jouw winst al gauw €552. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (mei 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Uikhoven zitten vaak tussen de €5400 en €6500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert om en nabij 2910 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €727,50 (prijs mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Uikhoven bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119407€3675 – €4225€380
2297013€5025 – €5825€625
3322016€5925 – €6200€700
4398017€6350 – €6600€910
5453020€6900 – €7150€970
6502021€7650 – €7800€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Uikhoven zie je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Uikhoven is 3490 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh gaat het om 11, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Veel klanten bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Uikhoven?

Voor het leggen van panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-uikhoven

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Uikhoven vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten kies je in korte tijd een betrouwbare vakman in de regio. Veel leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de installatiekosten. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf expliciet het huis. De woning-categorie (schuin & plat) en de ligging van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Uikhoven.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: naam, tel. nr. en een e-mailadres. Zo weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Bij de laatste stap verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook certificering (voorbeelden zijn VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Uikhoven op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Uikhoven
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Uikhoven een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!