Mechelen-Aan-De-Maas

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Mechelen-Aan-De-Maas? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van een zonnepanelen-installatie wek je zelf schone energie op. Wegens dalende kosten, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze website tref je praktische informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Mechelen-Aan-De-Maas!

zonnepanelen installateur 3630
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ook te integreren in het dak.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLimburg
GemeenteMaasmechelen
Postcode36300
Gasverbruik23.930 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€177,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mechelen-Aan-De-Maas mei 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Maasmechelen. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Maasmechelen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Mechelen-Aan-De-Maas
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4400), dan bedraagt het voordeel al snel €545. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Mechelen-Aan-De-Maas variëren tussen de €4400 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen draait uit op ongeveer 2860 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta en/of Pure Energie betaal je al snel €715,00 (onkosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Mechelen-Aan-De-Maas bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3450 – €4375€380
2270011€5200 – €5600€675
3320016€6000 – €6125€750
4410017€6325 – €6600€900
5448020€7100 – €7175€960
6515022€7425 – €7825€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Mechelen-Aan-De-Maas tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mechelen-Aan-De-Maas bedraagt 3465 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 12 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste klanten installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Mechelen-Aan-De-Maas?

Voor het plaatsen van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mechelen-aan-de-maas

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Mechelen-Aan-De-Maas vergelijken? Met tips van onze adviseurs heb je binnen enkele minuten een goede installateur in de regio. Tal van installateurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de kosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het soort woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn cruciaal. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Mechelen-Aan-De-Maas.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Nadien verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar bekijk ook de benodigde certificaten (denk aan TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mechelen-Aan-De-Maas op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Mechelen-Aan-De-Maas
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Mechelen-Aan-De-Maas een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!