Boorsem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Boorsem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Aan de hand van het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door de zonnepanelen-vergelijker ontdek jij praktische aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Boorsem!

zonnepanelen installateur 3631
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteMaasmechelen
Postcode36310
Gasverbruik23.970 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€178,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Boorsem mei 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Maasmechelen. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Maasmechelen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Boorsem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4440), dan is jouw winst al gauw €550. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Boorsem schommelen tussen de €5300 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 2900 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Eneco en Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €725,00 (onkosten mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Boorsem bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder bekijk jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119208€3450 – €4500€410
2301012€5000 – €5850€500
3330014€5950 – €6100€775
4385016€6375 – €6625€900
5451019€7025 – €7300€1000
6513022€7450 – €7875€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Boorsem check je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Boorsem bedraagt 3485 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2850 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 4000 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De meeste consumenten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evengoed vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Boorsem?

Puur voor zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-boorsem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Boorsem vergelijken? Door middel van het advies hieronder zoek je in enkele stappen een professionele leverancier in de buurt. De meeste monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre huis (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer daarna een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert biedt zo erkend zonnepanelen advies in Boorsem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 7 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de voordeligste tarieven, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan meerdere mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie een stukje dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Boorsem op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Boorsem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Boorsem een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met de terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!