Lummen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Lummen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij de zonnepanelen van tegenwoordig is het mogelijk eigen energie te genereren. Omwille van gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker check je waardevolle toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Lummen!

zonnepanelen installateur 3560
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLimburg
GemeenteLummen
Postcode35600
Gasverbruik22.930 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€175,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lummen juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Lummen. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Lummen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Lummen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4900), dan profiteer je al van een korting van zo’n €607. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Lummen zitten vaak tussen de €5000 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (prijspeil juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Lummen bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119406€3575 – €4275€430
2297011€5225 – €5875€675
3360015€6000 – €6025€800
4388018€6350 – €6650€930
5446019€7050 – €7225€980
6484023€7525 – €8075€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Lummen vind jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lummen is 3565 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 panelen van 325 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1875 kWh gaan we uit van 7, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh gaat het om 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de klanten kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lummen?

Tijdens de montage van panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lummen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Lummen vergelijken? D.m.v. onderstaande tips heb jij in een zeer korte periode een goede vakspecialist in de buurt. Verscheidene leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de tarieven. Check ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn cruciaal. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige voorziet jou dan van toepasbaar zonnepanelen advies in Lummen.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (denk aan CE-keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Lummen op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Lummen
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lummen aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente