Meeswijk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Meeswijk? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. D.m.v. krachtige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat is het rendement na 10 jaar? Door gebruik te maken van onze tool bekijk jij praktische details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Meeswijk!

zonnepanelen installateur 3630
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteMaasmechelen
Postcode36300
Gasverbruik23.940 kWh
Stroomverbruik kWh3470 kWh
Gemiddelde energierekening€177,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Meeswijk april 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Maasmechelen. Is de informatie niet te vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Maasmechelen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Meeswijk
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4410), dan is jouw winst al gauw €547. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Meeswijk zitten vaak tussen de €5100 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 2870 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie en/of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €717,50 (prijs april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Meeswijk bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118908€3550 – €4500€390
2308011€5125 – €5800€675
3359016€5900 – €6150€825
4382017€6425 – €6725€930
5436019€7050 – €7175€970
6482022€7475 – €7875€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Meeswijk vind jij of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meeswijk bedraagt 3470 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2825 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Meer dan de helft van de consumenten prefereren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed bestaan er dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Moet ik een vergunning aanvragen in Meeswijk?

Bij het installeren van PV-panelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meeswijk

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Meeswijk vergelijken? Door het advies hieronder vergelijk jij vandaag nog een deskundige installateur in je postcodegebied. Een aantal specialisten beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de aard van het huis. Het genre huis (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies ook een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur biedt zo erkend zonnepanelen advies in Meeswijk.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en het mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn IEC keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meeswijk op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Meeswijk
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Meeswijk een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten met een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!