Genk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Genk? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en een goede investering. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak wek je je eigen zonne-energie op. Mede door gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met deze website lees je waardevolle raadgeving over zonnepanelen kopen in Genk!

zonnepanelen installateur 3600
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Duurzame investering.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLimburg
GemeenteGenk
Postcode36000
Gasverbruik22.970 kWh
Stroomverbruik kWh3585 kWh
Gemiddelde energierekening€176,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Genk juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Genk. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Genk zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Genk
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4940), dan loopt het voordeel al gauw op tot €612. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Genk fluctueren tussen de €5100 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in pak ‘m beet 2900 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Energiedirect en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €725,00 (onkosten juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Genk kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119707€3575 – €4425€390
2282011€5075 – €5625€600
3344016€6000 – €6250€750
4387016€6525 – €6800€890
5460020€7100 – €7300€1010
6518021€7600 – €8000€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Met hulp van de zonnepanelencheck Genk achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Genk bedraagt 3585 kWh. Dit kan je zelf genereren met zo’n 12 panelen van 295 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De gemiddelde woningbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Genk?

Puur voor zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-genk

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Genk vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten tref jij in enkele stappen een professionele expert in je woonplaats. Veel bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf het type huis. Het soort huis (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn daarin van belang. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige levert jou dan ook betrouwbaar zonnepanelen advies in Genk.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft naam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier weten wij hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar bekijk ook certificering (bijv. ISO certificaat, RoHS certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Genk op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Genk
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Genk een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!