Ieper

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Ieper? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je in eigen beheer groene stroom op. Als gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels deze website tref jij handige gegevens die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ieper!

zonnepanelen installateur 8900
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIeper
Postcode89000
Gasverbruik22.200 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€169,00

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ieper februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ieper. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Ieper zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Ieper
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4420), dan bedraagt het voordeel al snel €548. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ieper schommelen tussen de €4800 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa grofweg 2850 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie of Powerpeers betaal je hiervoor wel €712,50 (onkosten februari 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Ieper bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3650 – €4325€440
2272012€5000 – €5650€525
3324015€6025 – €6250€825
4382018€6325 – €6600€900
5457019€6950 – €7175€1030
6515023€7575 – €7875€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Vanwege de zonnepanelencheck Ieper tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ieper bedraagt 3400 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De doorsnee consumenten bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens vinden we dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Ieper?

Voor PV-panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ieper

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Ieper vergelijken? Door onderstaande tips tref jij zonder problemen een uitstekende aanbieder in de buurt. Verscheidene installateurs beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk zo concreet mogelijk de woning. Het genre huis (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van relevant zonnepanelen advies in Ieper.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien versturen ze de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar certificering (je kunt denken aan CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Ieper op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Ieper
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ieper een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente