Sint-Jan

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Sint-Jan? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Via de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be vind je accurate toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Sint-Jan!

zonnepanelen installateur 8900
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Goed voor het milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIeper
Postcode89000
Gasverbruik23.230 kWh
Stroomverbruik kWh3486,08369936978 kWh
Gemiddelde energierekening€175,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Jan december 2023

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Ieper. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Ieper zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Jan
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4700), dan is jouw winst al gauw €583. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sint-Jan liggen tussen de €4500 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op grofweg 2990 kWh stroom. Bij een maatschappij als Budget Energie of NLE betaal je al snel €747,50 (onkosten december 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Sint-Jan kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119007€3550 – €4225€430
2278012€5100 – €5625€550
3329014€6000 – €6275€700
4409018€6375 – €6750€900
5439019€6975 – €7250€960
6509021€7450 – €7800€1060

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Sint-Jan check jij of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Jan is 3486,08369936978 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3825 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee huizenbezitters prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Sint-Jan?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-jan

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sint-Jan vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten tref jij in enkele stappen een uitstekende leverancier in de buurt. Tal van aanbieders hebben de beschikking over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de offerteprijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het type huis (plat of schuin) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Sint-Jan.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daarna verzenden zij de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Jan op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sint-Jan
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Jan een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!