Ledegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Ledegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en men kan er flink door besparen. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze vergelijker vind jij accurate toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ledegem!

zonnepanelen installateur 8880
 • Snelle terugverdientijd.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteLedegem
Postcode88800
Gasverbruik22.180 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€168,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ledegem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Ledegem. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Ledegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ledegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten extra voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4400), dan bedraagt het voordeel al snel €545. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Ledegem liggen tussen de €5400 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor ongeveer 2830 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en Nuon betaal je al snel €707,50 (kosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Ledegem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117808€3700 – €4325€380
2288012€5200 – €5875€675
3335016€5925 – €6175€850
4418017€6300 – €6625€890
5451020€6900 – €7225€970
6519021€7400 – €7900€1050

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door o.a. de zonnepanelencheck Ledegem vind jij de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ledegem is 3390 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 12 zonnepanelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen gewenst, voor 1925 kWh zijn dat er circa 8, voor 3000 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3950 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De meeste mensen installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evenzeer vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Ledegem?

Bij het installeren van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ledegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ledegem vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs kies jij in korte tijd een betrouwbare monteur in de regio. Sommige monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer duidelijk de woning. De woning-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Ledegem.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Hierdoor weten we hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de regio. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan ISO certificaat, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ledegem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Ledegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ledegem een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente