Elverdinge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Elverdinge? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en financieel interessant. Gebruikmakend van het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van dalende prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze tool bekijk je accurate raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Elverdinge!

zonnepanelen installateur 8906
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIeper
Postcode89060
Gasverbruik23.290 kWh
Stroomverbruik kWh3487,95821108005 kWh
Gemiddelde energierekening€175,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Elverdinge december 2023

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op energiesparen.be ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Ieper. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Ieper zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Elverdinge
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een krediet kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4760), dan loopt het voordeel al gauw op tot €590. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. In ruil ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Elverdinge komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen genereert plusminus 3050 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en Powerpeers betaal je hiervoor wel €762,50 (tarieven december 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Elverdinge bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117106€3625 – €4400€380
2278011€5050 – €5725€675
3330014€5975 – €6150€875
4403018€6400 – €6675€920
5446020€7100 – €7200€990
6500022€7475 – €8200€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Door de zonnepanelencheck Elverdinge achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elverdinge bedraagt 3487,95821108005 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh gaat het om 12, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel woningbezitters kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Elverdinge?

Voor de installatie van zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elverdinge

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Elverdinge vergelijken? Aan de hand van het advies hieronder kies je vandaag nog een deskundige specialist in je postcodegebied. Diverse leveranciers beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de tarieven. Bekijk ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk zo specifiek mogelijk de woning. Het type woning (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Elverdinge.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Vandaar weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar let ook op kleine lettertjes/certificaten (zoals bijv. ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan organisaties die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Elverdinge op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Elverdinge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Elverdinge een distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!