Zuidschote

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Zuidschote? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en leveren ook nog eens euro’s op. Dankzij een zonnepanelen-installatie wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Geholpen door deze website vind je veelzijdige raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Zuidschote!

zonnepanelen installateur 8904
 • Direct lagere energielasten.
 • Groene investering.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteIeper
Postcode89040
Gasverbruik23.280 kWh
Stroomverbruik kWh3487,64579246167 kWh
Gemiddelde energierekening€175,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Zuidschote september 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Ieper. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Ieper zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Zuidschote
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen heel voordelig een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4750), dan bedraagt het voordeel al snel €589. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Zuidschote liggen tussen de €5400 en €5600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen mondt uit in ongeveer 3040 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent en Powerpeers betaal je al snel €760,00 (kosten september 2023). Door goedkope zonnepanelen in Zuidschote kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117007€3550 – €4250€390
2277013€5225 – €5800€600
3321014€6050 – €6150€750
4393016€6550 – €6625€920
5468020€6950 – €7225€1000
6489021€7650 – €8100€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Dankzij de zonnepanelencheck Zuidschote tref jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zuidschote bedraagt 3487,64579246167 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Veel bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens zijn er dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Zuidschote?

Voor PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zuidschote

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Zuidschote vergelijken? Via onderstaande tips kies je zonder problemen een uitmuntende leverancier in je woonplaats. Verscheidene adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort woning (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur biedt zo interessant zonnepanelen advies in Zuidschote.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het gaat hier om voorletter + achternaam, telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Daarna ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We onderscheiden diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die hun dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zuidschote op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Zuidschote
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Zuidschote een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!