Dinant

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Dinant? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen op het dak wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Dankzij dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan het ook op mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? D.m.v. onze tool bekijk jij omvangrijke informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Dinant!

zonnepanelen installateur 5500
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieNamen
GemeenteDinant
Postcode55000
Gasverbruik20.310 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€160,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dinant mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Dinant. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Dinant zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Dinant
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4780), dan loopt het voordeel al gauw op tot €593. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Er is wel verandering op komst: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Dinant variëren tussen de €4800 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in pak ‘m beet 3010 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €752,50 (vergoeding mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Dinant kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna bekijk je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117106€3650 – €4450€430
2288012€5250 – €5625€675
3349014€6100 – €6175€800
4411017€6300 – €6700€920
5436020€6900 – €7225€960
6487021€7400 – €8000€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Gezien de zonnepanelencheck Dinant check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dinant bedraagt 3355 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 850 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2950 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle consumenten verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Dinant?

Voor het laten leggen van panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dinant

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Dinant vergelijken? Via onderstaande tips vergelijk jij vandaag nog een uitmuntende expert in jouw omgeving. Verscheidene leveranciers beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het genre woning (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn relevant. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige geeft dan actueel zonnepanelen advies in Dinant.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan is het helder hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de scherpste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Dinant op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Dinant
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Dinant een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente