Falmagne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Falmagne? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Door middel van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van onze tool check jij waardevolle details m.b.t. zonnepanelen kopen in Falmagne!

zonnepanelen installateur 5500
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Zet het milieu op 1.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieNamen
GemeenteDinant
Postcode55000
Gasverbruik21.790 kWh
Stroomverbruik kWh3395 kWh
Gemiddelde energierekening€167,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Falmagne juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Dinant. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Dinant kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Falmagne
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5010), dan bedraagt het voordeel al snel €621. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Falmagne variëren tussen de €5100 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor plusminus 2980 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Vandebron betaal je daarvoor zo’n €745,00 (prijspeil juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Falmagne bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117707€3500 – €4275€400
2275011€5050 – €5825€500
3321014€6100 – €6275€800
4382016€6450 – €6675€930
5453020€7050 – €7125€1000
6496022€7425 – €7925€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Falmagne bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Falmagne bedraagt 3395 kWh. Dit staat voor pakweg 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De meeste huizenbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Falmagne?

Bij het installeren van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-falmagne

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Falmagne vergelijken? D.m.v. het advies hieronder vergelijk jij binnen enkele minuten een deskundige monteur in de regio. Het merendeel van de monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer het soort woning. Het genre dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn relevant. Selecteer ook een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Falmagne.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Daarna versturen ze de proposities (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van deskundigen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar bekijk ook eventuele keurmerken (zoals bijv. Recyclage, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Falmagne op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Falmagne
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Falmagne een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomEen bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!