Anseremme

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Anseremme? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Op basis van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door o.a. de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Middels onze website lees jij uitgebreide informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Anseremme!

zonnepanelen installateur 5500
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieNamen
GemeenteDinant
Postcode55000
Gasverbruik21.760 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€166,72

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Anseremme maart 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Dinant. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Dinant bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Anseremme
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4980), dan bedraagt het voordeel al snel €617. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno maart 2024. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Anseremme schommelen tussen de €4700 en €6200 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor zo’n 2950 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €737,50 (onkosten maart 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Anseremme bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120608€3600 – €4225€400
2279011€5075 – €5750€575
3328016€6100 – €6275€825
4416017€6350 – €6650€940
5455019€6975 – €7225€1010
6495023€7675 – €8075€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Anseremme ontdek jij of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Anseremme bedraagt 3380 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 10 panelen van 295 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1850 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast vind je dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Anseremme?

Bij het installeren van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-anseremme

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Anseremme vergelijken? Met de uitleg die hierna komt tref jij vandaag nog een deskundige aanbieder in je woonplaats. Verschillende specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de verkoopprijs. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het type woning (schuin of plat) en de oriëntatie van de woning zijn relevant. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Anseremme.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten wij ook hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar vraag ook om de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Anseremme op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Anseremme
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Anseremme aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!