Sorinnes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sorinnes? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via deze website ontdek jij samengestelde adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Sorinnes!

zonnepanelen installateur 5503
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieNamen
GemeenteDinant
Postcode55030
Gasverbruik21.840 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€167,95

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sorinnes juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Dinant. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Dinant zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Sorinnes
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4310), dan bedraagt het voordeel al snel €534. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een passende vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sorinnes liggen tussen om en nabij de €4300 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in om en nabij 3030 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Powerpeers betaal je al snel €757,50 (tarief juli 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Sorinnes kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder check jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118707€3700 – €4200€420
2291012€5250 – €5650€525
3320015€6025 – €6225€750
4391018€6425 – €6850€910
5433020€6975 – €7150€990
6517022€7625 – €8025€1070

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Sorinnes tref je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sorinnes bedraagt 3420 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1875 kWh zijn dat er circa 8, voor 2875 kWh gaat het om 12, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. De doorsnee bewoners verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Sorinnes?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sorinnes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Sorinnes vergelijken? Op basis van tips van onze adviseurs vind jij vandaag nog een uitmuntende expert in jouw eigen buurt. Verschillende bedrijven hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Check ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Schets het soort huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Maak ook een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sorinnes.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om je voor- en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Op die manier komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sorinnes op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Sorinnes
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sorinnes een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!