Havelange

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Havelange? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Middels deze pagina check jij praktische tips m.b.t. zonnepanelen kopen in Havelange!

zonnepanelen installateur 5370
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieNamen
GemeenteHavelange
Postcode53700
Gasverbruik20.280 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€159,65

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Havelange juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je welke regelingen er zijn in de gemeente Havelange. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Havelange zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Havelange
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4750), dan profiteer je al van een korting van zo’n €589. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Havelange komen doorgaans uit tussen de €5100 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen staat voor circa 2980 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Budget Energie of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €745,00 (prijspeil juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Havelange bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3400 – €4500€440
2279012€5075 – €5725€600
3327014€6100 – €6225€800
4410018€6500 – €6725€930
5450019€7025 – €7175€1020
6515023€7700 – €8100€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Havelange vind jij of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Havelange is 3340 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De gemiddelde bewoners maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Havelange?

Voor het laten leggen van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-havelange

Interessante installaties:


Een zonnepanelen-installateur vinden

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Havelange vergelijken? Gebruikmakend van het onderstaande stappenplan vergelijk jij in enkele stappen een goede monteur in jouw eigen buurt. De meeste specialisten hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre dak (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft dan actueel zonnepanelen advies in Havelange.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Op basis daarvan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Daarna ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die het dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Havelange op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Havelange
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Havelange een vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente