Hamois

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Hamois? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door middel van deze website ontdek je handige tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Hamois!

zonnepanelen installateur 5360
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieNamen
GemeenteHamois
Postcode53600
Gasverbruik20.270 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€159,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Hamois mei 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Hamois. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Hamois kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Hamois
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens extra goedkoop een lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4740), dan pak je al snel €588. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hamois liggen tussen om en nabij de €4800 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op circa 2970 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Essent en NLE betaal je al snel €742,50 (prijs mei 2024). Met goedkope zonnepanelen in Hamois bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120906€3675 – €4350€420
2291011€5150 – €5800€600
3356016€6025 – €6200€775
4384017€6300 – €6675€910
5457020€6975 – €7200€970
6486023€7525 – €8075€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Hamois ontdek je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hamois bedraagt 3335 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 7, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee consumenten kopen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Hamois?

Voor het leggen van PV-panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hamois

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Hamois vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt vergelijk jij snel en eenvoudig een uitstekende expert in je woonplaats. Het merendeel van de monteurs beschikken over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf de eigenschappen van het huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman biedt zo actueel zonnepanelen advies in Hamois.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en een e-mailadres. Zo is het helder op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijvoorbeeld VDE keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Hamois op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Hamois
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Hamois een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente