Dilbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Dilbeek? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en winstgevend. Geholpen door zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen duurzame stroom op. Wegens de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels onze tool doorzoek je samengestelde info die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Dilbeek!

zonnepanelen installateur 1700
 • Direct lagere energielasten.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDilbeek
Postcode17000
Gasverbruik21.640 kWh
Stroomverbruik kWh3520 kWh
Gemiddelde energierekening€169,37

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Dilbeek juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Dilbeek. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Dilbeek zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Dilbeek
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor consumenten tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4360), dan is het belastingvoordeel al gauw €540. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Dilbeek fluctueren tussen de €4200 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2800 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Essent en Powerpeers betaal je hiervoor wel €700,00 (onkosten juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Dilbeek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119406€3650 – €4500€400
2299013€5050 – €5700€600
3325014€6000 – €6025€850
4383016€6500 – €6700€950
5456020€7000 – €7275€1010
6499021€7550 – €8175€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Dilbeek tref je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Dilbeek bedraagt 3520 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 11 pv-panelen van 315 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1825 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2850 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 4000 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. De meeste huizenbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evenzeer zijn er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Dilbeek?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-dilbeek

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Dilbeek vergelijken? D.m.v. onze stappenplan heb je in enkele stappen een erkende installateur in je woonplaats. Een aantal adviseurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets het type woning. De huis-categorie (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Dilbeek.

 4. Voorkeur voor contact

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Dan weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat van specialisten uit de omgeving. Kijk verder dan de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (denk aan CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, Recyclage) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gymzalen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Dilbeek op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Dilbeek
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Dilbeek een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente