Sint-Martens-Bodegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Sint-Martens-Bodegem? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be lees jij waardevolle details over zonnepanelen kopen in Sint-Martens-Bodegem!

zonnepanelen installateur 1700
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Goed voor het milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDilbeek
Postcode17000
Gasverbruik21.250 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€163,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sint-Martens-Bodegem mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Dilbeek. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Dilbeek zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Martens-Bodegem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4720), dan is het belastingvoordeel al gauw €585. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Sint-Martens-Bodegem liggen tussen om en nabij de €4300 en €6500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa plusminus 3050 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €762,50 (prijs mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Sint-Martens-Bodegem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf doorzoek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119606€3425 – €4225€410
2271012€5025 – €5850€550
3332016€6050 – €6100€775
4417018€6350 – €6625€930
5454020€7075 – €7225€990
6499022€7450 – €7900€1100

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Ook is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Sint-Martens-Bodegem ontdek je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Martens-Bodegem is 3325 kWh. Dat staat gelijk aan circa 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1850 kWh moet je rekenen op 8, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Bijna alle investeerders prefereren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens onderscheiden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Sint-Martens-Bodegem?

Voor het plaatsen van panelen op een woning is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-martens-bodegem

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Sint-Martens-Bodegem vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs kies jij snel en eenvoudig een betrouwbare installateur in de buurt. Een aantal specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de kosten. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (schuin + plat) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een ideale leverdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Sint-Martens-Bodegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Dan weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvangt u ook de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Martens-Bodegem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Sint-Martens-Bodegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Martens-Bodegem een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!