Sint-Pieters-Leeuw

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sint-Pieters-Leeuw? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Middels krachtige zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek jij handige toelichtingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sint-Pieters-Leeuw!

zonnepanelen installateur 1600
 • Direct lagere energielasten.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSint-Pieters-Leeuw
Postcode16000
Gasverbruik21.580 kWh
Stroomverbruik kWh3490 kWh
Gemiddelde energierekening€168,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Pieters-Leeuw juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sint-Pieters-Leeuw zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Sint-Pieters-Leeuw
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5050), dan profiteer je al van een korting van zo’n €626. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Sint-Pieters-Leeuw schommelen tussen de €4400 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in plusminus 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (tarief juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Sint-Pieters-Leeuw kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder vind je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118008€3475 – €4300€410
2296013€5125 – €5650€575
3356014€6000 – €6275€875
4388016€6300 – €6650€940
5447019€6900 – €7175€1030
6502022€7525 – €7950€1090

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Sint-Pieters-Leeuw check je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Pieters-Leeuw bedraagt 3490 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig ongeveer 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Disclaimer: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer bestaan er dunne-film panelen. Dit soort panelen vallen veel minder op. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Sint-Pieters-Leeuw?

Voor panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-pieters-leeuw

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Sint-Pieters-Leeuw vergelijken? Via de uitleg die hierna komt kies je binnen enkele minuten een goede monteur in je woonplaats. Veel installateurs bieden een kleine showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Specificeer het type huis. Het soort huis (plat of schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sint-Pieters-Leeuw.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Hierdoor weten wij hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap verzenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar check ook relevante keurmerken (bijv. CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen verscheidene duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Pieters-Leeuw op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Sint-Pieters-Leeuw
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Pieters-Leeuw een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente