Itterbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Itterbeek? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Dankzij zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Middels zonnepanelenvoordeel.be check je praktische info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Itterbeek!

zonnepanelen installateur 1701
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDilbeek
Postcode17010
Gasverbruik21.270 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€163,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Itterbeek mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Dilbeek. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Dilbeek zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Itterbeek
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4740), dan is het voordeel al snel €588. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Itterbeek komen doorgaans uit tussen de €4000 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in pak ‘m beet 3070 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Eneco en Vandebron betaal je al snel €767,50 (onkosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Itterbeek kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119207€3600 – €4375€420
2275011€5275 – €5625€625
3338015€5900 – €6200€775
4418017€6525 – €6775€920
5459019€6950 – €7300€980
6488022€7625 – €8200€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Itterbeek lees jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Itterbeek bedraagt 3335 kWh. Dit kan je zelf opwekken met zo’n 11 pv-panelen van 290 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Itterbeek?

Voor het laten plaatsen van panelen op uw woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-itterbeek

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Itterbeek vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan zoek jij in een zeer korte periode een uitmuntende installateur in je woonplaats. Het merendeel van de leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf het soort woning. Het genre woning (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer daarna een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Itterbeek.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en het emailadres. Dan is het duidelijk hoe je te bereiken bent als er meer info benodigd is. Nadien krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Itterbeek op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Itterbeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Itterbeek een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!