Drogenbos

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Drogenbos? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en goed voor de portemonnee. Dankzij krachtige zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door onze website bekijk je uitgebreide raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Drogenbos!

zonnepanelen installateur 1620
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDrogenbos
Postcode16200
Gasverbruik21.590 kWh
Stroomverbruik kWh3495 kWh
Gemiddelde energierekening€168,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Drogenbos mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Drogenbos. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Drogenbos is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Drogenbos
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4310), dan is jouw winst al gauw €534. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Drogenbos zitten vaak tussen de €5300 en €6700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert zo’n 2750 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Budget Energie of Oxxio betaal je al snel €687,50 (tarieven mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Drogenbos kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna ontdek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119806€3525 – €4375€390
2299013€5050 – €5700€575
3331014€5925 – €6125€725
4418016€6325 – €6850€940
5442019€7050 – €7150€1000
6487021€7500 – €7825€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door o.a. de zonnepanelencheck Drogenbos bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Drogenbos bedraagt 3495 kWh. Dat staat gelijk aan pak ‘m beet 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2800 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Bijna alle woningbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Eveneens vinden we dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Drogenbos?

Puur voor PV-panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-drogenbos

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Drogenbos vergelijken? Met tips van onze adviseurs zoek je vandaag nog een uitmuntende aanbieder in je woonplaats. Een aantal adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Definieer het soort woning. Het type dak (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn cruciaal. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Drogenbos.

 4. Overige gegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Zo is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvang je de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar let ook op de benodigde certificaten (denk aan VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, CE-keurmerk) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Drogenbos op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Drogenbos
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Drogenbos een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!