Groot-Bijgaarden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Groot-Bijgaarden? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. de nieuwste zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Dankzij dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door deze website lees jij veelzijdige details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Groot-Bijgaarden!

zonnepanelen installateur 1702
 • Structureel lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteDilbeek
Postcode17020
Gasverbruik21.280 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€163,82

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Groot-Bijgaarden mei 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Dilbeek. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Dilbeek is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Groot-Bijgaarden
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze groene leningen waardoor huishoudens met een lage rente een lening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4750), dan is het belastingvoordeel al gauw €589. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Groot-Bijgaarden liggen tussen de €4200 en €6200 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in ongeveer 3080 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €770,00 (prijs mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Groot-Bijgaarden bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118307€3625 – €4375€430
2284013€5150 – €5650€600
3353014€5975 – €6250€700
4416018€6475 – €6675€940
5441019€6950 – €7225€960
6493021€7400 – €7975€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Tevens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Groot-Bijgaarden zie je of jouw dak geschikt is. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Groot-Bijgaarden bedraagt 3340 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig circa 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 2000 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3825 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de consumenten installeren zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed vinden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Groot-Bijgaarden?

Voor panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-groot-bijgaarden

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Groot-Bijgaarden vergelijken? Met behulp van onze stappenplan vergelijk je vandaag nog een goede leverancier in de buurt. Een aantal adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de kosten. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Specificeer de karakteristieken van de woning. De dak-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Groot-Bijgaarden.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Zo komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Daarna krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (bijvoorbeeld CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Groot-Bijgaarden op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Groot-Bijgaarden
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Groot-Bijgaarden een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!