Linkebeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Linkebeek? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Aan de hand van deze website tref jij veelzijdige info over zonnepanelen kopen in Linkebeek!

zonnepanelen installateur 1630
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLinkebeek
Postcode16300
Gasverbruik21.600 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€168,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Linkebeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Linkebeek. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Linkebeek zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Linkebeek
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4320), dan bedraagt het voordeel al snel €536. Houd rekening met 2 aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Linkebeek schommelen tussen de €4400 en €6000 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen draait uit op circa 2760 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €690,00 (prijspeil mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Linkebeek kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118706€3425 – €4450€390
2276013€5125 – €5875€650
3326014€6100 – €6125€825
4401017€6450 – €6800€940
5441019€7050 – €7225€980
6492021€7550 – €7850€1080

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Linkebeek lees jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Linkebeek is 3500 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 panelen van 300 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh gaat het om 8, voor 2825 kWh moet je rekenen op 11, en voor 4000 kWh gaat het om 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. Bijna alle mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Linkebeek?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-linkebeek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Populaire zonnepanelen bedrijven in Linkebeek vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan tref je in enkele stappen een erkende vakspecialist in je postcodegebied. Het merendeel van de bedrijven hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de prijzen. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer het soort woning. Het soort huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Linkebeek.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het mailadres. Dan weten we hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Vervolgens verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar check ook op certificering (bijv. ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Huren kan al vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Linkebeek op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Linkebeek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Linkebeek een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!