Sint-Genesius-Rode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Sint-Genesius-Rode? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Dankzij het zonnepanelen-systeem wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met behulp van deze website vind jij uitgebreide informatie over zonnepanelen kopen in Sint-Genesius-Rode!

zonnepanelen installateur 1640
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Lange levensduur.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteSint-Genesius-Rode
Postcode16400
Gasverbruik21.610 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€168,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Genesius-Rode juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Genesius-Rode. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Sint-Genesius-Rode bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Genesius-Rode
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4330), dan profiteer je al van een korting van zo’n €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sint-Genesius-Rode komen doorgaans uit tussen de €4500 en €6900, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen resulteert in grofweg 2770 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (vergoeding juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Sint-Genesius-Rode bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120006€3675 – €4500€440
2298011€5300 – €5825€625
3326014€5975 – €6275€775
4386017€6375 – €6850€910
5463019€6900 – €7300€980
6486023€7475 – €7925€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Sint-Genesius-Rode check je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Genesius-Rode is 3505 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1800 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens vind je dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Sint-Genesius-Rode?

Puur voor zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-genesius-rode

Een zonnepanelen-installateur vinden

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Sint-Genesius-Rode vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder vind je moeiteloos een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer expliciet jouw woning. Het soort dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Genesius-Rode.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het emailadres. Zo weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Genesius-Rode op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Sint-Genesius-Rode
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Genesius-Rode een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!