Asse

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Asse? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en hebben een prima rendement. D.m.v. zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door gebruik te maken van deze pagina vind jij actuele aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Asse!

zonnepanelen installateur 1730
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Milieubewuste keuze.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAsse
Postcode17300
Gasverbruik21.650 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€169,52

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Asse juli 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Asse. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Asse is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Asse
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4370), dan profiteer je al van een korting van zo’n €542. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 4% rente. De win is er niet alleen voor het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Asse liggen tussen om en nabij de €4200 en €6400 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat voor plusminus 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €702,50 (prijspeil juli 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Asse kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht vind je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118607€3675 – €4375€380
2297012€5250 – €5700€650
3355014€6025 – €6100€725
4420018€6450 – €6650€900
5443019€7000 – €7200€960
6505022€7700 – €7900€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Overigens is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Asse tref jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Asse is 3525 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 10 pv-panelen van 280 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De gemiddelde consumenten geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Asse?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-asse

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Asse vergelijken? Door tips van onze adviseurs zoek jij snel en eenvoudig een uitstekende vakspecialist in jouw eigen buurt. Verschillende specialisten bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de offerteprijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer duidelijk de woning. Het genre huis (plat of schuin) en de ligging van het dak zijn voor de monteur interessant. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Asse.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gebouwendie het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Asse op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Asse
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Asse een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente