Mollem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Mollem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. Aan de hand van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Mede door de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van onze tool ontdek je toepasbare info over zonnepanelen kopen in Mollem!

zonnepanelen installateur 1730
 • Direct lagere energielasten.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteAsse
Postcode17300
Gasverbruik21.320 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€164,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mollem mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Asse. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Asse bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Mollem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een krediet kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4790), dan pak je al snel €594. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit krijg je een redelijke vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden consumenten hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Mollem schommelen tussen de €4900 en €5900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op zo’n 2710 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of NLE staat dit al gauw gelijk aan €677,50 (vergoeding mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mollem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht lees jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120506€3625 – €4325€440
2302011€5175 – €5725€600
3323015€6100 – €6050€775
4387016€6475 – €6750€930
5449020€7075 – €7150€1030
6481022€7675 – €7800€1110

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Mollem bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mollem bedraagt 3360 kWh. Je hebt dus nodig ongeveer 11 panelen van 300 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2825 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de klanten bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Mollem?

Bij het installeren van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mollem

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Mollem vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten vergelijk je moeiteloos een deskundige vakspecialist in je postcodegebied. Verscheidene bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de verkoopprijs. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer expliciet jouw woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de ligging van het dak zijn essentieel. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Mollem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Vandaar weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om certificering (zoals VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Mollem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Mollem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Mollem een distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!