Alveringem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Alveringem? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door onze vergelijker lees jij samengestelde adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Alveringem!

zonnepanelen installateur 8690
 • Snelle terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAlveringem
Postcode86900
Gasverbruik21.980 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€172,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Alveringem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Alveringem. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Alveringem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Alveringem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten extra voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4950), dan is het belastingvoordeel al gauw €614. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Alveringem liggen tussen om en nabij de €4100 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert circa 3040 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Delta en Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €760,00 (onkosten juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Alveringem kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118906€3475 – €4250€440
2294012€5225 – €5825€550
3341014€6075 – €6250€850
4406016€6400 – €6625€900
5437020€6950 – €7150€960
6508021€7450 – €8000€1050

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Alveringem check jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Alveringem is 3590 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 12 zonnepanelen van 295 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 7, voor 3000 kWh zijn dat er 12, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Alveringem?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-alveringem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Alveringem vergelijken? Door middel van onderstaande tips vergelijk jij snel en eenvoudig een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. Verscheidene specialisten bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf het type huis. Het type dak (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Alveringem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en het emailadres. Vandaar komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de voordeligste tarieven, maar wees scherp op de benodigde certificaten (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er ontwikkelen diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Alveringem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Alveringem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Alveringem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente