Vleteren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Vleteren? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en een goede investering. Met behulp van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door de dalende inkoopprijs, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker ontdek je waardevolle gegevens met betrekking tot zonnepanelen kopen in Vleteren!

zonnepanelen installateur 8640
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Lange levensduur.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteVleteren
Postcode86400
Gasverbruik21.920 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€171,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vleteren juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Vleteren. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Vleteren zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Vleteren
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4890), dan bedraagt het voordeel al snel €606. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Vleteren komen doorgaans uit tussen de €4000 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert om en nabij 2980 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €745,00 (prijs juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Vleteren kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3575 – €4275€390
2275011€5200 – €5775€625
3356015€6000 – €6075€850
4392016€6475 – €6700€940
5445020€6975 – €7300€1000
6493023€7400 – €7875€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Vleteren tref je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vleteren bedraagt 3560 kWh. Dit staat voor pakweg 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2875 kWh moet je rekenen op 12, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle huizenbezitters bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast vinden we dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Vleteren?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vleteren

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Vleteren vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs vergelijk je moeiteloos een erkende specialist in je postcodegebied. Diverse bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre huis (plat of schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Vleteren.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om achternaam, voornaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Aansluitend ontvangt u ook de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van installateurs die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (je kunt denken aan TÜV keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor bedrijven die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Vleteren op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Vleteren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vleteren een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente