Hoogstade

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Hoogstade? Zonnepanelen zijn duurzaam en financieel interessant. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de dalende inkoopprijs, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via onze vergelijker check jij accurate tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Hoogstade!

zonnepanelen installateur 8690
 • Direct lagere energielasten.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • BTW terugvragen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAlveringem
Postcode86900
Gasverbruik22.860 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€172,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hoogstade april 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Alveringem. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Alveringem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Hoogstade
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor consumenten heel voordelig een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4330), dan loopt het voordeel al gauw op tot €537. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met een royale 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huizen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hoogstade liggen tussen om en nabij de €5100 en €5900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 3030 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €757,50 (prijspeil april 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Hoogstade kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf check jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120407€3475 – €4225€420
2301012€5200 – €5775€600
3351015€5900 – €6025€850
4388018€6425 – €6700€920
5430020€7075 – €7275€960
6514022€7525 – €8025€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Hoogstade check jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hoogstade is 3430 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 11 panelen van 285 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 2950 kWh zijn dat er 11, en voor 3850 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de consumenten bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Heb ik een vergunning nodig in Hoogstade?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op het huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hoogstade

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Hoogstade vergelijken? Gebruikmakend van onze stappenplan vind jij vandaag nog een goede specialist in jouw streek. Tal van monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet het huis. De dak-categorie (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Hoogstade.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Dan komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste aanbieder, maar wees scherp op eventuele keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn vele prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Hoogstade op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Hoogstade
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hoogstade een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!