Sint-Rijkers

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Rijkers? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en hebben een prima rendement. Gebruikmakend van een zonnepanelen-installatie wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Via de zonnepanelen-vergelijker check jij samengestelde aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Sint-Rijkers!

zonnepanelen installateur 8690
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Verantwoorde investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAlveringem
Postcode86900
Gasverbruik22.880 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€172,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Rijkers juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Alveringem. Kan je het niet vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Alveringem bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Sint-Rijkers
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een krediet kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al 500.000 woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Rijkers liggen tussen om en nabij de €4000 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa plusminus 3050 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en/of Qurrent betaal je al snel €762,50 (kosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Rijkers bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120907€3575 – €4400€390
2280013€5175 – €5800€575
3341014€6000 – €6175€775
4418018€6475 – €6750€890
5467019€7075 – €7125€1000
6502021€7575 – €8025€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Verder is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Rijkers bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Rijkers is 3440 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2825 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de investeerders installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Rijkers?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-rijkers

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Sint-Rijkers vergelijken? D.m.v. de uitleg die hierna komt tref je vandaag nog een erkende monteur in jouw streek. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de kosten. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf het soort woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sint-Rijkers.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft achternaam, voornaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar relevante keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan gymzalen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Rijkers op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Sint-Rijkers
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Rijkers een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!