Stavele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Stavele? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Op basis van zonnepanelen bij je huis kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Dankzij de steeds gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door deze pagina doorzoek je waardevolle info m.b.t. zonnepanelen kopen in Stavele!

zonnepanelen installateur 8691
 • Lagere energielasten.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAlveringem
Postcode86910
Gasverbruik22.930 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€173,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Stavele april 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Alveringem. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Alveringem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Stavele
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4400), dan loopt het voordeel al gauw op tot €545. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Stavele variëren tussen de €4600 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor grofweg 3100 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Greenchoice of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €775,00 (kosten april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Stavele is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder lees je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120107€3675 – €4275€400
2286012€5175 – €5825€550
3325015€6025 – €6125€775
4398016€6450 – €6675€910
5441020€7075 – €7275€1000
6514022€7575 – €8050€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Stavele tref je de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stavele bedraagt 3465 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pak ‘m beet 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1850 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2975 kWh gaat het om 11, en voor 3950 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Bijna alle klanten prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Stavele?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stavele

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Stavele vergelijken? Met onze stappenplan vind jij zonder problemen een uitstekende expert in jouw omgeving. Sommige specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Check ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer het type woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige voorziet jou dan van erkend zonnepanelen advies in Stavele.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op basis daarvan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit uw regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (denk aan CE-keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn meerdere bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name clubhuizen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Stavele op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Stavele
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Stavele aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!