Koksijde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Koksijde? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Via zonnepanelen gericht op het zuiden wek je je eigen zonne-energie op. Mede door dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van onze tool check je accurate informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Koksijde!

zonnepanelen installateur 8670
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKoksijde
Postcode86700
Gasverbruik21.960 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€172,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Koksijde juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be bekijk je wat de regels zijn in de gemeente Koksijde. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Koksijde is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Koksijde
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een speciaal type lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4930), dan pak je al snel €611. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 6 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juni 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Koksijde fluctueren tussen de €4800 en €5600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa zo’n 3020 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €755,00 (tarief juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Koksijde is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120606€3475 – €4200€440
2274013€5150 – €5825€575
3342016€6000 – €6200€750
4419016€6525 – €6675€910
5469020€7075 – €7175€1020
6503023€7625 – €8100€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal eisen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Koksijde check je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Koksijde is 3580 kWh. Dit kan je zelf opwekken met rond de 12 panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3800 kWh gaat het om 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Bijna alle klanten kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Koksijde?

Puur voor zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-koksijde

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Koksijde vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten kies jij in een zeer korte periode een betrouwbare installateur in de buurt. Verscheidene adviseurs hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Spreken we over uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Detailleer expliciet het huis. Het soort woning (plat of schuin) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Koksijde.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Van belang zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens versturen ze de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de omgeving. Let niet alleen op de laagste prijs, maar bekijk ook relevante keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor clubhuizen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De tarieven beginnen bij €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Koksijde op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Koksijde
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Koksijde een aanvullend distributienettarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente