De Panne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in De Panne? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en besparen je geld. Dankzij innovatieve zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe zit het met kosten en het rendement? D.m.v. deze pagina doorzoek je uitgebreide info met betrekking tot zonnepanelen kopen in De Panne!

zonnepanelen installateur 8660
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDe Panne
Postcode86600
Gasverbruik21.950 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€171,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in De Panne juli 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij hoe het ervoor staat in de gemeente De Panne. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente De Panne bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis De Panne
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4920), dan pak je al snel €610. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juli 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in De Panne fluctueren tussen de €4500 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op pakweg 3010 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €752,50 (vergoeding juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in De Panne bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120007€3500 – €4300€400
2305011€5225 – €5825€675
3355014€5975 – €6275€725
4387018€6425 – €6850€890
5442020€6950 – €7300€1030
6488022€7625 – €8125€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Evengoed is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck De Panne achterhaal je de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in De Panne bedraagt 3575 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 pv-panelen van 320 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh zijn dat er circa 7, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de woningbezitters bestellen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Evenzeer kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in De Panne?

Tijdens de montage van zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Meestal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-de-panne

Interessante installaties:


Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in De Panne vergelijken? Gebruikmakend van het advies hieronder kies jij in korte tijd een betrouwbare monteur in jouw omgeving. De meeste specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de prijs. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het soort huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in De Panne.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo weten we hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In een week ontvangt u een of meerdere offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (je kunt denken aan IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gymzalen die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in De Panne op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief De Panne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in De Panne een capaciteitstarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!



Alle plaatsen in deze gemeente