Houthulst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Houthulst? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Door de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Ten gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door deze website doorzoek je uitgebreide tips die helpen bij zonnepanelen kopen in Houthulst!

zonnepanelen installateur 8650
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHouthulst
Postcode86500
Gasverbruik21.940 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€171,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Houthulst mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Houthulst. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Houthulst zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Houthulst
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4910), dan is het voordeel al snel €609. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Houthulst variëren tussen de €4400 en €5500 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 3000 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €750,00 (prijs mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Houthulst bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118708€3475 – €4375€380
2303013€5075 – €5725€625
3325015€6100 – €6200€875
4384017€6375 – €6750€940
5456020€7000 – €7225€970
6500021€7625 – €7875€1110

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Houthulst bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Houthulst bedraagt 3570 kWh. Je hebt dus nodig om en nabij 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3875 kWh zijn dat 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn breed inzetbaar. De prijs is erg gunstig, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Houthulst?

Voor het plaatsen van panelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-houthulst

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Houthulst vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan zoek je in korte tijd een professionele leverancier in je woonplaats. Tal van monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Houthulst.

 4. Voorkeur voor contact

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Als laatste verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook certificaten en keurmerken (denk aan TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Houthulst op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Houthulst
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Houthulst verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente