Oeren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Oeren? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Aan de hand van deze pagina vind je samengestelde aanbevelingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Oeren!

zonnepanelen installateur 8690
 • Makkelijk geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteAlveringem
Postcode86900
Gasverbruik22.870 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€172,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Oeren juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Alveringem. Is er niets over te lezen? Bel of mail dan met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Alveringem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Met de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Oeren
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een speciale lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4340), dan is het belastingvoordeel al gauw €538. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oeren variëren tussen de €5300 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 3040 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Essent en/of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €760,00 (vergoeding juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Oeren kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117507€3650 – €4275€440
2295012€5050 – €5900€575
3353016€5925 – €6075€725
4411018€6550 – €6775€880
5437020€6925 – €7300€990
6505022€7425 – €8050€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Oeren zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oeren is 3435 kWh. Hiervoor heb je nodig pakweg 11 pv-panelen van 295 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3925 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters kopen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Oeren?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oeren

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Oeren vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan tref jij snel en eenvoudig een uitmuntende vakman in jouw eigen buurt. Tal van aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een huurwoning of koophuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de aard van het huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Oeren.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de buurt. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Oeren op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Oeren
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oeren een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door mensen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €95,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!