Sint-Maria-Oudenhove

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Middels zonnepanelen op het dak wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Mede door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van deze pagina check jij waardevolle aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Sint-Maria-Oudenhove!

zonnepanelen installateur 9620
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZottegem
Postcode96200
Gasverbruik20.840 kWh
Stroomverbruik kWh3536,38309692876 kWh
Gemiddelde energierekening€166,40

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be doorzoek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Zottegem. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Zottegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Maria-Oudenhove
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4810), dan is het voordeel al snel €596. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Maria-Oudenhove liggen tussen om en nabij de €4300 en €5800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert plusminus 2960 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Eneco en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €740,00 (onkosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117907€3600 – €4500€430
2299012€5225 – €5700€575
3337016€5950 – €6225€825
4388016€6375 – €6600€940
5449019€7100 – €7175€1000
6507022€7625 – €7800€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Dankzij de zonnepanelencheck Sint-Maria-Oudenhove vind jij of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Maria-Oudenhove is 3536,38309692876 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 12 zonnepanelen van 285 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1825 kWh rekenen installateurs er 8, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De gemiddelde huizenbezitters kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Sint-Maria-Oudenhove?

Puur voor panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-maria-oudenhove

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Sint-Maria-Oudenhove vergelijken? Op basis van onze stappenplan vind je in korte tijd een uitmuntende installateur in jouw streek. Diverse adviseurs hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets de karakteristieken van de woning. Het type dak (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn van groot belang. Kies daarna een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Sint-Maria-Oudenhove.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de laagste prijs, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Maria-Oudenhove op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Sint-Maria-Oudenhove
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Maria-Oudenhove een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!