Strijpen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Strijpen? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Door middel van krachtige zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Dankzij onze website ontdek jij praktische raadgeving over zonnepanelen kopen in Strijpen!

zonnepanelen installateur 9620
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Goed voor het milieu.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZottegem
Postcode96200
Gasverbruik20.850 kWh
Stroomverbruik kWh3536,69551554714 kWh
Gemiddelde energierekening€166,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Strijpen december 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zottegem. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Zottegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Strijpen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4820), dan is jouw winst al gauw €598. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, echter ook op financieel vlak. Al ruim honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort en merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Strijpen zitten vaak tussen de €4100 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in circa 2970 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €742,50 (prijspeil december 2023). Met goedkope zonnepanelen in Strijpen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117306€3575 – €4475€420
2276011€5150 – €5725€550
3336016€5900 – €6150€850
4408017€6400 – €6825€910
5432019€7025 – €7175€980
6484021€7650 – €7925€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Strijpen ontdek je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Strijpen bedraagt 3536,69551554714 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1850 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de woningbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Strijpen?

Puur voor PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-strijpen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Strijpen vergelijken? Door het onderstaande stappenplan vind jij vandaag nog een deskundige expert in jouw streek. Het merendeel van de installateurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn cruciaal. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft jou dan geschikt zonnepanelen advies in Strijpen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. We vragen om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In een week ontvang je een offerte op maat van adviseurs met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar check ook op eventuele keurmerken (denk aan ISO certificaat, CE-keurmerk, RoHS certificaat, VDE keurmerk) en klantervaringen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Strijpen op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Strijpen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Strijpen een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!