Leeuwergem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Leeuwergem? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en goed voor de portemonnee. Op basis van het zonnepanelen-systeem wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de lagere prijs van de panelen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Middels onze vergelijker bekijk je samengestelde tips over zonnepanelen kopen in Leeuwergem!

zonnepanelen installateur 9620
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteZottegem
Postcode96200
Gasverbruik20.810 kWh
Stroomverbruik kWh3535,44584107363 kWh
Gemiddelde energierekening€166,26

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Leeuwergem september 2023

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Zottegem. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Zottegem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Leeuwergem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens extra voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4780), dan pak je al snel €593. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Leeuwergem liggen tussen de €4400 en €6100 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor grofweg 2930 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Greenchoice en Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €732,50 (kosten september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Leeuwergem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118306€3475 – €4225€420
2275012€5000 – €5750€550
3358015€6075 – €6100€750
4419017€6325 – €6750€950
5433019€6975 – €7175€980
6520023€7500 – €8100€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een sterk dak. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Leeuwergem zie je of het dak van uw woning kan. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leeuwergem is 3535,44584107363 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1925 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Veel klanten bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Leeuwergem?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leeuwergem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Leeuwergem vergelijken? Via onze stappenplan kies je moeiteloos een deskundige monteur in jouw streek. Een aantal leveranciers bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Let niet alleen op de installatiekosten. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk de karakteristieken van de woning. De woning-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Leeuwergem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn achternaam, voornaam, telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden indien er onduidelijkheden zijn. Nadien krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de regio. Pas op voor alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (zoals VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Leeuwergem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Leeuwergem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leeuwergem een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!