Tienen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Tienen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en goed voor de portemonnee. Aan de hand van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien de lagere prijs van de panelen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Aan de hand van deze website check jij veelzijdige aanbevelingen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Tienen!

zonnepanelen installateur 3300
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTienen
Postcode33000
Gasverbruik22.060 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€169,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Tienen mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat de regels zijn in de gemeente Tienen. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Tienen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Tienen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huishoudens met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4780), dan profiteer je al van een korting van zo’n €593. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 4% rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim 500.000huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Tienen liggen tussen om en nabij de €4100 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen resulteert in grofweg 2810 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Budget Energie en Qurrent betaal je al snel €702,50 (tarieven mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Tienen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf ontdek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120206€3450 – €4450€410
2285013€5125 – €5750€650
3357016€6025 – €6175€700
4387017€6450 – €6850€950
5464019€7100 – €7200€1010
6507022€7600 – €8050€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), zo min mogelijk schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Tevens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Tienen achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Tienen bedraagt 3430 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1925 kWh gaat het om 8, voor 2825 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Veel bewoners bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Heb ik een vergunning nodig in Tienen?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-tienen

Een zonnepanelen-installateur vinden

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Tienen vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs vergelijk je vandaag nog een erkende vakman in de regio. Diverse specialisten hebben faciliteiten zoals een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer expliciet het huis. Het genre huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Tienen.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Op die manier weten we op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar check ook de benodigde certificaten (zoals bijv. CE-keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan stadions die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Tienen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Tienen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Tienen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente