Oorbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Oorbeek? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en een goede investering. Aan de hand van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dat ook voor mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met deze website tref je bruikbare raadgeving over zonnepanelen kopen in Oorbeek!

zonnepanelen installateur 3300
 • Structureel lagere energiekost.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Los van de energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTienen
Postcode33000
Gasverbruik22.260 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€172,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oorbeek mei 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek jij wat de regels zijn in de gemeente Tienen. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Tienen zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Oorbeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waarmee consumenten tegen een gunstige rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4980), dan is jouw winst al gauw €617. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al honderdduizenden consumenten hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door de paneel variant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Oorbeek zitten vaak tussen de €4000 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen wekt op om en nabij 2830 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice en/of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €707,50 (vergoeding mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Oorbeek kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117406€3475 – €4500€380
2270013€5000 – €5700€500
3334014€5925 – €6125€875
4416018€6300 – €6775€950
5453020€7025 – €7250€980
6509023€7525 – €7975€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Verder is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Oorbeek achterhaal jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oorbeek bedraagt 3530 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 10 pv-panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2950 kWh gaan we uit van 12, en voor 3800 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De gemiddelde investeerders maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Oorbeek?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Dikwijls is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oorbeek

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Oorbeek vergelijken? Via onze stappenplan heb je in korte tijd een goede vakman in de regio. Een aantal specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de aanschafprijzen. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De installateur levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Oorbeek.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn je voor- en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste offerte, maar wees scherp op de benodigde certificaten (zoals TÜV keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Oorbeek op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Oorbeek
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oorbeek een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!