Kumtich

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Kumtich? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en winstgevend. Gebruikmakend van zonnepanelen op je woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door zonnepanelenvoordeel.be ontdek je waardevolle info m.b.t. zonnepanelen kopen in Kumtich!

zonnepanelen installateur 3300
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTienen
Postcode33000
Gasverbruik22.250 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€172,02

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Kumtich mei 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be check je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Tienen. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Tienen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Kumtich
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4970), dan is jouw winst al gauw €616. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (mei 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Kumtich liggen tussen om en nabij de €4100 en €6000 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen genereert circa 2820 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Eneco en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €705,00 (tarief mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Kumtich kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder bekijk je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120806€3550 – €4500€400
2271012€5000 – €5875€650
3333016€6025 – €6075€800
4393017€6400 – €6800€920
5450019€6975 – €7175€1030
6480022€7525 – €8075€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een degelijke dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Kumtich lees jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kumtich bedraagt 3525 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Aanbeveling: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh gaan we uit van 8, voor 2950 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3850 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Veel huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Kumtich?

Tijdens de montage van panelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kumtich

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Kumtich vergelijken? D.m.v. onderstaande tips zoek jij in een zeer korte periode een erkende specialist in de regio. Tal van aanbieders beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het type woning. Het type huis (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn relevant. Selecteer vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Kumtich.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en een e-mailadres. Op die manier komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verzenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van installateurs uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste aanbieder, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, VDE keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kumtich op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Kumtich
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kumtich een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!