Scherpenheuvel-Zichem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Scherpenheuvel-Zichem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Door dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door onze vergelijker check jij actuele informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Scherpenheuvel-Zichem!

zonnepanelen installateur 3270
 • Structureel lagere energiekost.
 • Goed voor het milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • BTW terugvragen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteScherpenheuvel-Zichem
Postcode32700
Gasverbruik22.040 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€168,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Scherpenheuvel-Zichem juni 2024

Een speciale subsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be check je welke regelingen er zijn in de gemeente Scherpenheuvel-Zichem. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Scherpenheuvel-Zichem kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Scherpenheuvel-Zichem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4760), dan profiteer je al van een korting van zo’n €590. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Ter compensatie krijg je een passende vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Scherpenheuvel-Zichem schommelen tussen de €4100 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen draait uit op plusminus 2790 kWh stroom. Bij een maatschappij als Eneco en/of Vandebron betaal je al snel €697,50 (tarief juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Scherpenheuvel-Zichem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3500 – €4325€400
2292012€5025 – €5825€600
3328015€6100 – €6275€800
4383016€6350 – €6700€880
5465020€6925 – €7300€980
6518021€7675 – €7925€1080

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Scherpenheuvel-Zichem tref jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Scherpenheuvel-Zichem is 3420 kWh. Dit staat voor plusminus 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1925 kWh moet je rekenen op 7, voor 2850 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh moet je rekenen op 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De kosten liggen relatief laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Scherpenheuvel-Zichem?

Bij het installeren van panelen op uw woning is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-scherpenheuvel-zichem

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Scherpenheuvel-Zichem vergelijken? Via onderstaande tips heb jij snel en eenvoudig een goede aanbieder in jouw streek. Veel bedrijven beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer de eigenschappen van de woning. Het genre dak (schuin & plat) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Scherpenheuvel-Zichem.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na uiterlijk een week krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar houd ook rekening met certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien nogal wat rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Scherpenheuvel-Zichem op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Scherpenheuvel-Zichem
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Scherpenheuvel-Zichem een netvergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente