Lubbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Lubbeek? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. Door gebruik te maken van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Op basis van deze website bekijk je uitgebreide details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Lubbeek!

zonnepanelen installateur 3210
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLubbeek
Postcode32100
Gasverbruik22.020 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€168,48

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lubbeek juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Lubbeek. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Lubbeek kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Lubbeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een krediet kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4740), dan loopt het voordeel al gauw op tot €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 5 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (juni 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Lubbeek komen doorgaans uit tussen de €4800 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa circa 2770 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €692,50 (prijs juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Lubbeek bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118208€3450 – €4325€400
2286012€5300 – €5650€500
3353015€6025 – €6275€825
4403017€6475 – €6675€900
5457020€6900 – €7225€1030
6501022€7425 – €8050€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Lubbeek check je de geschiktheid van je dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lubbeek bedraagt 3410 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 11 zonnepanelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen afdoende, voor 1950 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2975 kWh zijn dat er 12, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Veel bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Lubbeek?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lubbeek

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Lubbeek vergelijken? Door onze stappenplan tref jij in korte tijd een betrouwbare expert in de buurt. Het merendeel van de adviseurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen het tarief. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer het soort huis. De dak-categorie (schuin of plat) en de focus-richting van de woning zijn cruciaal. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Lubbeek.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daaropvolgend ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van deskundigen met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar vraag ook om certificering (zoals TÜV keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Lubbeek op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Lubbeek
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Lubbeek een vergoeding aan de distributienetbeheerder – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente