Oplinter

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Oplinter? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en besparen je geld. Met de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Aan de hand van onze website ontdek jij omvangrijke info die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Oplinter!

zonnepanelen installateur 3300
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTienen
Postcode33000
Gasverbruik22.270 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€172,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Oplinter mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Tienen. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Tienen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Oplinter
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een speciale lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4990), dan loopt het voordeel al gauw op tot €619. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oplinter liggen tussen om en nabij de €4700 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in circa 2840 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €710,00 (prijs mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Oplinter bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119006€3425 – €4200€390
2275013€5175 – €5675€525
3356015€5925 – €6150€700
4408018€6350 – €6725€890
5444020€7050 – €7275€1030
6483023€7675 – €8000€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Oplinter vind je de geschiktheid van je dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oplinter is 3535 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen toereikend, voor 1850 kWh zijn dat er circa 8, voor 2925 kWh gaan we uit van 12, en voor 3950 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde bewoners geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Oplinter?

Voor het plaatsen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oplinter

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Oplinter vergelijken? Door middel van de adviezen van onze specialisten vergelijk jij snel en eenvoudig een goede specialist in jouw omgeving. Sommige aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot het tarief. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer expliciet het huis. Het genre dak (schuin of plat) en de focus-richting van de woning zijn essentieel. Maak ook een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Oplinter.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en e-mailadres. Dan weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Als laatste versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de regio. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om relevante keurmerken (denk aan ISO certificaat, CE-keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Oplinter op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Oplinter
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Oplinter een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!