Vissenaken

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Vissenaken? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Middels zonnepanelen op je woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van deze website ontdek jij samengestelde adviezen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Vissenaken!

zonnepanelen installateur 3300
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTienen
Postcode33000
Gasverbruik22.290 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€172,64

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Vissenaken mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Tienen. Onduidelijke informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Tienen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Vissenaken
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5010), dan pak je al snel €621. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Vissenaken fluctueren tussen de €4800 en €6800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op grofweg 2860 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco en Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €715,00 (tarieven mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Vissenaken kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht bekijk je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118106€3675 – €4250€410
2284013€5000 – €5875€600
3329015€6000 – €6050€875
4390017€6550 – €6775€930
5444020€6950 – €7125€1020
6493022€7600 – €7800€1110

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het strookt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Vissenaken check je of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vissenaken bedraagt 3545 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1800 kWh zijn dat er 7, voor 2800 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel investeerders geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Welke vergunning moet ik hebben in Vissenaken?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vissenaken

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Vissenaken vergelijken? Dankzij onderstaande tips zoek je zonder problemen een goede expert in je postcodegebied. De meeste installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Kijk goed naar certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Kies ook een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Vissenaken.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de regio. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost om en nabij de €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Vissenaken op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Vissenaken
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Vissenaken een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!