Sankt-Vith

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Sankt-Vith? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Door de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Ten gevolg van de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Middels zonnepanelenvoordeel.be check je uitgebreide tips aangaande zonnepanelen kopen in Sankt-Vith!

zonnepanelen installateur 4780
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Milieubewuste keuze.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLuik
GemeenteSankt-Vith
Postcode47800
Gasverbruik23.900 kWh
Stroomverbruik kWh3450 kWh
Gemiddelde energierekening€177,21

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sankt-Vith februari 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Sankt-Vith. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Sankt-Vith zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Sankt-Vith
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens met een lage rente een groene lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4370), dan pak je al snel €542. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno februari 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (februari 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sankt-Vith liggen tussen om en nabij de €4300 en €6300 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert om en nabij 3010 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (prijs februari 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sankt-Vith bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118008€3450 – €4475€420
2307012€5125 – €5800€675
3338016€6000 – €6100€700
4380017€6350 – €6750€900
5448019€6950 – €7300€970
6491021€7600 – €8175€1080

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het strookt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Sankt-Vith ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sankt-Vith bedraagt 3450 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 11 pv-panelen van 300 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 panelen toereikend, voor 1875 kWh moet je rekenen op 7, voor 2925 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast bestaan er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning verplicht in Sankt-Vith?

Puur voor PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sankt-vith

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Sankt-Vith vergelijken? Met onderstaande tips tref jij snel en eenvoudig een deskundige monteur in de buurt. De meeste aanbieders bieden een kleine showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf duidelijk de woning. Het soort huis (plat + schuin) en de focus-richting van het dak zijn cruciaal. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Sankt-Vith.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Op basis daarvan weten wij ook hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daarna verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (denk aan ISO certificaat, RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Denk aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Sankt-Vith op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sankt-Vith
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sankt-Vith verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente